Om Kristianstad

Ta hjälp av bostadsförmedlingen hyrenbostad.se för att hitta en ledig bostad att hyra i Kristianstads kommun! Kristianstad ligger i nordöstra Skåne, strax sydväst om Blekinge. Det bor ungefär 85 000 personer i kommunen och ca hälften av dem bor i staden. Kommunen ligger vid Skånes östkust mot Hanöbukten och har i allt en ca 4 mil lång kustremsa, “Ålakusten”. Här ligger härliga sommarorter som Åhus och Yngsjö. Åhus är den nästa största tätorten i kommunen med ca 10 000 åretruntboende, och många fler om sommaren. Varje sommar arrangeras Åhus Beachhandboll Festival på den härliga vita stranden där många handbollsintresserade från hela landet samlas. Från Åhus tar det ungefär en halvtimme med buss in till Kristianstad, en timme på cykel eller 20 minuter i bil. Vill man vidare från Kristianstad till exempelvis Lund tar det runt en timme med tåg från Kristianstad C och till Köpenhamns flygplats tar det 1,5 timme med Öresundstågen. Det tar en kvart till Bromölla och 20 min till Hässleholm.

Vid Kristianstad C ligger Kristianstads stadspark Tivoliparken. Väster om den rinner Helge å som rinner igenom kommunen innan den mynnar ut vid Nyehusen. Kristianstads centrum består av stadsdelarna Innerstaden, Lyckans Höjd, Långebro, Norr, Söder och Östermalm.

Innerstaden ligger på den östra sidan av stationen och Tivoliparken, och är omringad av en vallgrav. Här ligger många butiker samt kaféer och restauranger, särskilt omkring gågatorna och Lilla Torg, och även lite längre norrut, omkring Stora Torg. Stadsdelen Lyckans Höjd utgör också en del av stadskärnan, och här och i övriga innerstaden är de flesta bostäder flerfamiljshus med lägenheter i låghus. Här kan man hitta både ettor, tvåor, treor och större lägenheter att hyra som passar både dig som bor med familj eller dig som vill bo själv eller dela med en eller två andra. Det ligger både gymnasium och grundskola i city, så det passar absolut till barnfamiljer också.

Öster om Vallgraven ligger Östermalm. Även här ligger många lägenhetshus, ofta lite äldre charmiga hus med snirkliga detaljer och fina balkonger. På Östermalm ligger också Kulturkvarteret Kristianstad - stadens konserthus. Här spelas det både konserter och hålls andra föreställningar. I den norra delen ligger också ett villaområde med härliga stora trädgårdar - perfekt centralt läge om du både vill ha villalivet och bo nära centrum.

Längre norrut i de gamla regementshusen ligger Högskolan i Kristianstad (HKR). Här studerar drygt 14 000 studenter varav många pendlar från andra orter i Skåne, Blekinge och Småland, men såklart finns det också studentlägenheter och studentrum i Kristianstad, både med 1 rok, 2 rok och rum i korridor.

Nordöst om centrum ligger ett stort bostadsområde med villor, småhus och radhus, samt förskolor och grundskolor. Söderut mellan city och Hammarsjön ligger Kristianstad Arena och fler enfamiljshus. På den västra sidan om Helge Å ligger Långebro, Hedentorp och Vilan. Även här finns många lägenheter att hyra, villor samt radhus.

Det går bra bussförbindelser till de övriga orterna i kommunen samt grannkommunerna, och ut till all natur som omger staden. Kommunen gränsar till kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Hörby, Hässleholm, Östra Göinge, Osby, Olofström samt Bromölla.