Om Ystad

Hitta en ledig bostad i Ystads kommun via bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se. Vi listar lediga lägenheter i Ystad till dig som vill hyra lägenhet i Ystad, vare sig det är en hyresrätt i Ystad du söker, eller om du söker andra hyreslägenheter i Ystad i andra hand exempelvis via Ystadbostäder.

Ystads kommun ligger vid Skånes sydkust. Här bor drygt 30 000 personer, varav ca 20 000 bor i centralorten Ystad. Ystads kommun gränsar till kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Skurup samt Tomelilla. Det är enkelt att ta sig mellan kommunerna och till de andra kommunerna i Skåne län, och även inom kommun fungerar kollektivtrafiken väl. Från Ystad station till Malmö tar det omkring 50 minuter med tåg, till Sjöbo tar det en halvtimme med buss och till Simrishamn tar tågresan 40 minuter. Till Trelleborg tar det ungefär en timme med buss.

Stationen har ett centralt läge och ligger nära havet och området Gamla Staden och Sandskogen. Stranden i Ystad är lång och mycket populär om sommaren. I området ligger en blandning av villor till åretruntboende och sommarstugor. I centrala Ystad ligger många charmiga korsvirkeshus, och många av gatorna är snirkliga kullerstensgator. I centrum ligger det både olika småhus och radhus men också några låghus med lägenheter i olika storlekar, alltifrån lägenheter med 1 rum och kök till 4+ rum och kök. Det finns både bostadsrätter och hyresrätter i Ystad. I centrum ligger också en del butiker och restauranger, fik och några barer och uteställen.

I centrum finns ett lugnt Egna Hemsområde med parhus - några till ett par familjer men en del är enfamiljshus. I området ligger både gymnasiet Österportsskolan samt ett par låg- och mellanstadieskolor och en högstadieskola, Norreportskolan.

I den norra delen av staden ligger områdena Hälsobacken och Solbacken. Här är bostäderna en mix av lägenheter, radhus och villor, och även här ligger en grundskola och några förskolor. Norr om områdena sträcker sig ett stort område med åkrar. I den västra delen av staden ligger områdena Edvinshem och Åkesholm, som också kallas för “Gräddhyllan”. Här ligger många enplansvillor vilket attraherar många från den äldre generationen, men här bor också väldigt många barnfamiljer, och här finns många nybyggda villor. Området Åkesholm byggs ihop med Västra Sjöstaden som är en nybyggd stadsdel som ligger ännu lite längre västerut. Här finns både hyresrätter och olika slags radhus och villor. I både Åkesholm och Edvinshem är det mycket nära till vattnet, och här finns många parker och grönområden. Här är också nära till skolor och förskolor.

Andra bostadsområden i staden är bland andra Backa, Bellevue, Berghusa, Bärområdet, Gjuteriet och Grönsaksområdet. Tätorter i kommunen utöver Ystad är Köpingebro och Nybostrand bland andra. Kåsberga är ett populärt utflyktsmål där man hittar skeppssättnignen Ales Stenar. I kommunen ligger också Fyledalen som är ett vackert naturområde perfekt för rovfågelskådning.