Om Skellefteå

Bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se hjälper dig som vill hyra lägenhet i Skellefteå att hitta en ledig bostad i Skellefteå kommun!

Här bor omkring 72 500 personer, och ca 36 000 av dessa bor i Skellefteås tätort. Vi på Hyrenbostad.se listar lediga lägenheter i Skellefteå så du kan få kontakt med hyresvärdar i Skellefteå med hyreslägenheter som uthyres eller andra lägenheter i Skellefteå som uthyres, t.ex. om du letar efter en hyresrätt i Skellefteå.

Centrala Skellefteå ser ut som en typisk mindre stads stadskärna: här ligger både äldre hus med träfasad och små trädgårdar samt lite nyare hus med tegelfasad och balkonger. De flesta bostäder i Skellefteå centrum är låghus med lägenheter men det finns också några få högre hus. I city ligger också en del butiker och kaféer, restauranger och barer. I centrum ligger också gymnasiet Baldergymnasiet.

Väster om centrum ligger området Norrböle. Här ligger villor, småhus, flerfamiljshus med stora trädgårdar, låghus med lägenheter, radhus och parhus. Här finns alltså något för alla. Längre västerut ligger området Morö, och ännu längre västerut Norra Hedensbyn. I dessa områden är majoriteten av bostäderna enfamiljshus i form av villor med trädgårdar, men det finns också andra alternativ precis som i resten af staden. Här finns många idrottsplatser och här är nära till naturen, så det passar perfekt för dig som har en aktiv livsstil, har barnfamilj, eller som bara tycker om att ha lika nära till city som till naturen. I områdena ligger både grundskolor och förskolor.

Norr om centrum ligger både stora och små lägenheter: här finns de med 1 rum och kök, 2 rok, 3 rok, 4 rok osv, och här finns också villor och parhus. Det är också här som Skellefteå AIK spelar hockey i Skellefteå Kraft Arena. Väster om city ligger områdena Sjungande Dalen, Mobacken och Degerbyn. Här finns både skola och förskola samt härliga grönområden och parker. Söder om Skellefteälven ligger områdena Sunnanå, Sörböle, Anderstorp och Södra Hedensby. I de östra områdena ligger mestadels radhus av olika slag och i de västra områdena ligger flest enfamiljshus. Även här ligger både förskolor, grundskolor och gymnasium.

Till och från Skellefteå går inga tåg, men den planerade Norrbotniabanan kommer att gå från Skellefteå till Umeå, och eventuellt Skellefteå-Luleå. Banan planeras att stå färdig 2028. Från stadens busstation kan man ta sig till de andra orterna i kommunen, bland andra Ursviken, Skelleftehamn, Bureå, och Kåge på 15-30 minuter, och till Byske, Boliden och Burträsk på 30-60 minuter. Till Umeå som ligger ca 13 mil sydväst om Skellefteå tar det ca 2 timmar med buss, och till Piteå som ligger ca 79 mil nordost om Skellefteå tar det omkring 1 timme och 20 minuter med buss. Till grannkommunens centralort Robertsfors tar det också ca 1 timme och 20 minuter med buss. Vill man söderut i landet, till exempel till Stockholm, kan man ta bussen till Umeå där man byter till tåg i Sundsvall - en resa som i allt tar drygt 9 timmar.

Skellefteå kommun gränsar till kommunerna Arvidsjaur, Norsjö, Piteå, Robertsfors, Umeå samt Vindeln.