Om Örkelljunga

Vi på bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se kan hjälpa dig som vill hitta en bostad i Örkelljunga kommun att skapa kontakt med hyresvärdar i Örkelljunga som har lägenheter som uthyres i Örkelljunga, oavsett om du är ute efter en hyresrätt i Örkelljunga eller någon annan slags hyresbostad.

Örkelljunga kommun ligger i den norra delen av Skåne och gränsar till både Halland och Småland. Centralort är Örkelljunga och de andra tätorterna i kommunen är Skånes Fagerhult, Åsljunga samt Eket. Kommunen gränsar till Hässleholms kommun, Klippans kommun, Laholms kommun, Markaryds kommun, Perstorps kommun samt Ängelholms kommun. I kommunen bor det knappt 10 200 personer och i centralorten cirka 5 400 personer.

Den största delen av bostäderna i kommunen är villor med trädgårdar och andra enfamiljshus, men här ligger också en del låghus med lägenheter, särskilt i Örkelljunga centrum. I centrum ligger en del handelsmöjligheter med matbutiker, apotek, några restauranger och kaféer, samt några andra butiker och florister, bland annat. I centrum ligger Örkelljunga busstation. Härifrån kan man ta sig till exempelvis Helsingborg på ca en timme med buss, till Hässleholm på ca 40 minuter, till grankommunens centralort Markaryd tar det en halvtimme och till Klippan tar det can en och en halv timme med buss och tåg via Ängelholm, dit det tar ca 40 minuter. Till Åsljunga i kommunen tar det 10 minuter med buss, 15-20 minuter till Skånes Fagerhult och till Eket tar det en dryg kvart. I den östra delen av orten ligger ett industriområde. Väg E4 går igenom kommunen, så utöver att ta sig runt med buss är det också enkelt att ta sig till och från Örkelljunga med bil.

I både Åsljunga, Skånes Fagerhult samt Eket finns det F-6 grundskolor och förskolor, och i allt i kommunen ligger sju kommunala grundskolor och en fristående. För högstadieskola tar man sig in till Örkelljunga där kommunens gymnasieskola också ligger: Örkelljunga gymnasieskola i Örkelljunga utbildningscentrum. Runt omkring i kommunen ligger både hyresrätter och bostadsrätter, och om du vill hitta andra hyreslägenheter i andra hand till exempel så listar vi även dessa.

Vid sidan av Örkelljunga ligger Hjälmsjön där man kan bada om sommaren. I Björkliden som ligger strax öster om Eket ligger en del fritidshus. Runt om i kommunen finns många grönområden och åkrar och det finns många möjligheter för motion och här ligger en del vandringsleder. I kommunen ligger naturreservaten Björsåkra-Bölinge, strövområdet Grytåsa, Aborraleden, strövområdet Lärkesholm, Pinnåreservatet, och en del av Skåneleden går också igenom kommunen.

Kommunen ägnar sig väl åt barnfamiljer med närheten till naturen och förskolor och grundskolor fördelade runt om i kommunen. Det är lätt att ta sig runt, och utöver naturreservaten finns det många utomhusaktiviteter så som en parkourpark, en skatepark och man kan fiska i någon av de åtta insjöarna som ligger i kommunen. Det finns också bra cykelvägar i Örkelljunga både för dig som motionscyklar eller för dig som bara föredrar cykel som ditt färdmedel.