Om Lund

Bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se listar många lediga bostäder i Lunds kommun i Skåne! Här hittar du studentbostäder, lägenheter, rum, hus och andra hyresbostäder. Lund är en studentstad med både Lunds Universitet med centralt läge i city och Lunds Tekniska Högskola (LTH) i Professorstaden. Här finns alltså många typer av studentboenden, många mindre lägenheter med 1 eller 2 rum, och större lägenheter som är bra om du vill dela lägenhet med någon. Du kan också söka om att vara inneboende om du bara vill hyra ett rum, eller så kan du söka om rum i korridor.

Det studerar omkring 40 000 studenter vid Lunds Universitet som är ett av Sveriges främsta lärosäten. Den största delen av universitetet har undervisning i Lund, men där finns även ett campus i Helsingborg och ett i Malmö - du kan ta Öresundståget till bägge byar på under en halvtimme ifrån Lunds Centralstation. I Lunds kommun bor knappt 123 000 personer varav drygt 91 000 bor i staden. I centrum finns många lägenheter att hyra, och i Professorsstaden i Tuna ligger många större hus och villor. Det är också i centrum som universitetet ligger, samt gymnasieskolorna Spyken och Katedralskolan. Botaniska Trädgården är en annan trevlig park i centrum. Butikerna i staden är centrerade runt Clemenstorget, Stora Södergatan och Stortorget där även Musikhjälpen höll till i december 2018.

Lilla Fiskaregatan är en mysig gata med många små butiker och caféer, och längs med Kyrkogatan och Bredgatan hittar du både Allhelgonakyrkan, Lunds Domkyrka och universitetet. I den andra änden av Stora Södergatan ligger Mejeriet, ett konserthus med klubb och många sommararrangemang. Här kryssas också gatan av Södra Esplanaden där det ligger många studentbostäder, bland annat vid området Parentesen. På andra sidan av Mejeriet ligger Stadsparken där det årliga Valborgsfirandet tar plats, och där nyrenoverade Högevallsbadet ligger. Söder om centrum ligger Järnåkra-Nilstorp där många radhus och lägenheter ligger. Väster om Järnåkra ligger Linero samt Klostergården med Sankt Lars-parken och många flervåningshus samt kolonilotter. På Väster ligger Kobjer, Gunnesbo, Klosters Fälad, Värpinge och Pilsåker. Även på Väster ligger många bostäder, både hus och radhus med trädgårdar men också lägenheter. I Pilsåker ligger shoppingcentret Nova Lund.

Norr om centrum ligger Norra Fäladen, Nöbbelöv och Stångby, och på den östra sidan om stan ligger Tuna och Östra Torn samt Mårtens Fälad. Öster om stan ligger också Råbylund, ett nybyggt område med nya fräscha bostäder. Det finns många skolor och förskolor i hela kommunen, och de fem kommunala gymnasieskolorna ligger alla inne i Lund. I centrum ligger Skissernas Museum och Kulturen för den kulturintresserade, och för dig som vill ut i naturen kan du gå promenader längs med Höje å, eller ta bussen till Skrylle där du kan gå och springa i skogen. Längtar du till havet ligger Lomma och Bjärred inte långt borta. Lunds kommun har också bra bussförbindelser på ca en halvtimme till resten av tätorterna i kommunen: Södra Sandby, Dalby, Veberöd och Genarp bland andra. Lunds kommun gränsar till kommunerna Eslöv, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Svedala, Skurup och Sjöbo. Det går bra bussförbindelser till grannkommunerna, och till Eslöv och Kävlinge kan du ta ett Pågatåg från Lunds Centralstation som är en knutpunkt för tågen i södra Sverige. I 2020 öppnas också Lunds spårvagn som kommer att gå igenom staden.