Om Luleå

Hyrenbostad.se är bostadsförmedlingen för dig som vill hitta en ledig bostad att hyra i Luleå kommun!

Luleå kommun ligger längs med norra Sveriges kust i Norrbottens län. Utöver Luleå ligger här bland andra tätorter Gammelstaden, Björkskatan, Bergnäset, Södra Sunderbyn samt Råneå. Knappt 45 000 av de ca 78 000 invånare i kommunen bor i Luleå. Innerstaden i Luleå ligger på en halvö, och här ligger Luleå Centralstation, Luleå Domkyrka, Stadsparken, parken Floras kulle och Hermelinsparken som ligger vid sidan av Luleå Gymnasieskola. Övriga stadsdelar i centrum är Charlottendal, Gültzauudden, Norra och södra hamnen, Oscarsvarv, Stadsviken, Västra stranden och Östermalm. Åldersfördelningen i centrum är mycket blandad, men den största gruppen är 20-29-åringar. I centrum finns både förskolor och grundskolor, och som sagt gymnasier. I centrum finns både hus och villor med trädgårdar, samt höghus och låghus med lägenheter att hyra. Det finns både lägenheter med 1 rum och kök, 2 rok, 3 rok, 4 rok och större - så det passar perfekt till både barnfamiljen, till dig som vill dela lägenhet med någon, till paret eller till dig som vill bo själv. I centrum finns det mycket restauranger och barer samt butiker och center där du kan shoppa. I Kulturens Hus spelas många konserter.

Norr om centrum ligger Bergviken och Skutviken där det både finns villor och stora längor med låghus med lägenheter. Här finns många pensionärshem samt en grundskola. Nordost om Bergviken ligger Björkskatan (Lulsundet) där det finns en del studentboenden, radhus och villor. Väster om området ligger Porsön där Luleå Tekniska Universitet ligger, så här hittar du ännu fler studentlägenheter och rum i korridorer. Från universitetet till centrum tar det ca 20 minuter att cykla, och med buss tar den mellan 10 och 20 minuter. Väster om ligger Notviken och Mjölkudden som är ett av Luleås största bostadsområden.

Sydväst om centrum, och på den västra sidan om Lule Älv, ligger Bergnäset, en stadsdel som är populär hos barnfamiljer. Här finns många enfamiljshus och för- och grundskolor. Det är också här som Luleå Airport ligger. Längre västerut, ca 1 mil från centrum, ligger Gammelstad.Här finns både villor och hyreshus. Kyrkstaden i Gammelstad är med på Unesco’s världsarvslista. På väg till Gammelstaden ligger Storheden som är ett handelscentrum med alla möjliga slags butiker.

Längst österut ligger Lerbäcken och Hertsön som är Luleås största bostadsområde med många radhus och parhus. Skurholmen är en del av Hertsön, och här finns det många lägre hyreshus. Här bor det många studenter. På Lerbäcken finns många nyrenoverade lägenheter och villor. Längre in mot centrum ligger Kronan där det är nära till skogen och naturen och många motionsmöjligheter. Här finns en del höghus. Söder om ligger Örnäset där det finns många hyresrätter samt enfamiljshus. Svartöstaden ligger i de södra delarna av staden. Det är en gammal kåkstad från sent 1800-tal.

Till Boden tar det omkring en halvtimme med tåg och lite längre med bil, till Piteå kan man ta bussen som tar omkring en timme, och med bil går det något snabbare. Till den Finska gränsen vid Haparanda tar det ca 1,5 timme med bil. Luleå kommun gränsar kommunerna Boden, Kalix, Piteå, Älvsbyn och Överkalix.