Om Jönköping

Jönköping är Smålands största stad, och den elfte största staden i Sverige mätt i befolkningsmängd. Vi på bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se kan hjälpa dig att hitta en ledig bostad att hyra i Jönköpings kommun! I Jönköpings kommun finns 63 000 + bostäder och det byggs fler varje år. Bostäderna varierar från hyresrätter till villor och radhus, och lägenheterna varierar från 1 rum och kök till 2, 3, 4 och 5+ rum. Här finns alltså många möjligheter för att hitta en ledig lägenhet att hyra – om det ska vara en med centralt läge i centrala Jönköping eller en bostad i en av de andra tätorterna i kommunen är upp till dig.

Det går bra bussförbindelser både till, ifrån och mellan Jönköping och de andra tätorterna i kommunen, till exempel Bankeryd, Norrahammar, Taberg och Tenhult – samt Gränna dit du dessutom kan åka och köpa helt färska polkagrisar. För de drygt 96 000 invånarna i staden och för den som funderar på att flytta dit finns det massor att göra. Utöver polkagrisshopping så är Jönköping en vibrerande stad med ett rikt shoppingliv med både kedjor och mindre butiker, och här finns ett stort utbud av kaféer och restauranger som man hittar i innerstadens härliga gränder. Staden ligger vid Vätterns södra strand, och sjön bidrar till fantastiska naturupplevelser precis runt om hörnet för invånarna. Om sommaren kan man till exempel bada vid Vätterstranden, och man kan gå härliga turer i det kuperade landskapet runt om i kommunen.

Vill man hellre hålla sig inne i stan kan man besöka Stadsparken där det också finns möjlighet för många aktiviteter. Mitt i Jönköping hittar vi också Högskolan i Jönköping – Jönköping University. Här läser omkring 11 000 studenter, så det finns naturligtvis studentbostäder i stan, både i form av studentlägenheter och studentrum i korridor. De flesta studentboenden ligger i stadsdelen Gräshagen söder om stan, och i samma stadsdel som högskolan, Väster. Här ligger också järnvägsstationen samt Hamnparken och Rådhusparken. Området Bymarken ligger väster om Väster, och här hittar man främst hus och villor. Även i Jönköpings Östra Centrum hittar man utöver handel många bostäder, främst lägenheter och flerfamiljshus. I stadsdelarna Liljeholmen och Rosenluden ligger många hyresrätter, och öster om dessa ligger stadsdelen Huskvarna. Huskvarna räknades tidigare som en egen tätort, men blev på 70-talet satt samman med Jönköping. Här bor över 20 000 personer så här finns många olika slags boendeformer. I sydväst ligger stadsdelen Söder där det finns många nybyggda bostäder, alltså kan priserna vara lite högre än i resten av staden.

Gamla Råslätt och Kättilstorp ligger strax söder om staden, och här finns mestadels radhus, villor och andra flerfamiljshus. Här ligger stadens golfbana, och en del skolor – områden som passar bra till barnfamiljen. I Råslätt finns det många höghus där man kan hyra en lägenhet. I Ekhagen och Österängen öster om city ligger också många höghus och en del villor. Jönköpings kommun gränsar till kommunerna Mullsjö, Habo, Ödeshög, Tranås, Aneby, Nässjö, Vaggeryd, Gislaved, Tranemo samt Ulricehamn. Från Jönköpings tågstation går tåg till hela landet, och till de andra städerna i landskapet, till exempel Växjö, Kalmar, Värnamo och Västervik.