Om Gotland

Ta hjälp av bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se för att hitta en ledig bostad att hyra på Gotland! Vi hjälper dig som vill hyra lägenhet på Gotland eller som vill hyra bostad på Gotland med att lista de bostäder på Gotland som uthyres just nu, både de med andra- och förstahandskontrakt, samt studentboenden.

Gotland är utöver att vara Sveriges största ö ett eget landskap, en region, ett län och en kommun. Här bor drygt 58 000 personer, men om sommaren växer befolkningen till omkring det tiodubbla, och det är populärt att hyra hus på Gotland. För att ta sig till Gotland tar du antingen färjan från Nynäshamn söder om Stockholm, eller ifrån Oskarshamn eller Västervik i Småland. Det tar cirka tre timmar oavsett varifrån du åker. Alternativt kan man flyga. Från Arlanda till Visby tar det 40 minuter, och från Malmö till Visby tar det ca 55 minuter.

Visby är centralort på ön, och här bor drygt 23 000 personer. Andra tätorter är bland andra Hemse, Klintehamn, Roma (Romakloster) och Vibble. Visby ligger på Gotlands västkust och är en medeltidsstad. Den kallas också för rosornas och ruinernas stad och innerstaden omringas av en ringmur. I innerstaden ligger många välbehållna gamla hus vilket ger centrum en väldigt charmig karaktär. Staden är med på UNESCOs världsarvslista.

Innanför ringmuren i Visbys innerstad ligger parken Almedalen och en botanisk trädgård. På insidan av ringmuren är stadsbilden varierande med villor med trädgårdar blandat med hus med lägenheter i och enfamiljshus förankrade till lägenhetshusen. Husen ligger mycket tätt och gatorna är snirkliga och smala. Innanför ringmuren ligger också Uppsala Universitets Gotlands-campus samt Visby är en av de mest krogtäta i Sverige, så i centrum ligger många barer samt kaféer och restauranger. Innanför ringmuren går shoppingstråket Adelsgatan där man hittar många butiker. Även utanför ringmuren finns det många shoppingmöjligheter. I den del af stan som kallas för Östercentrum ligger många av de större kedjorna blandat med lokala butiker.

Söder om ringmuren ligger området Länna. Här finns en variation av villor, småhus, parhus, kedjehus och andra radhus. Här finns också en del låghus med lägenheter i olika storlekar: du kan hitta mindre lägenheter med ett eller 2 rum och kök, eller större med 3 rok, 4 rok osv. Söder om Länna ligger området Värnhem och strax sydost om det ligger områdena Gråbo och Terra Nova. Norr om innerstaden ligger det villor och en del nybyggda lägenheter. Här finns både hyresrätter och bostadsrätter. Öster om centrum ligger områdena Bingeby och Österby. Här ligger en del industrier och annars en lika stor mix av bostäder som i resten av staden. Detsamma gäller för området Östra Visby.

Några kilometer söder om Visby ligger orten Vibble, och Hemse, den näst största orten efter Visby, ligger ca 5 mil söderut mitt emellan kustremsorna.

På Gotland ligger många skolor, både förskolor, ett stort utbud av grundskolor, samt två gymnasium, Wisby gymnasium och Gutegymnasiet.

Från Sundre i söder till Fårösund i norr är det drygt är det drygt 13 mil och det tar ca 2 timmar att köra sträckan i bil. Från Fårösund tar man färjan till Fårö på under tio minuter.

Till regionen tillhör också de omkringliggande öarna Fårö, Gotska Sandön, Lilla Karlsö samt Stora Karlsö, bland andra.