Om Danderyd

Bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se hjälper dig som vill hyra lägenhet i Danderyd eller som vill hyra bostad i Danderyd att hitta en lägenhet som uthyres i Danderyd, om det så är en hyresrätt i Danderyd eller annan bostad om du exempelvis vill hyra hus i Danderyd.

De största delarna av kommunen ingår i Stockholms tätort. I kommunen bor det drygt 33 000 personer och i centralorten Djursholm bor knappt 10 000 av dem. Den enda ort i kommunen som inte ingår i Stockholms tätort är Tranholmen som är en ö i den södra delen av kommunen mellan centrala Stockholm, Lidingö och Danderyd. Här bor endast omkring 500 personer, och bor man här tar man sig med båt om sommarhalvåret och över en bro om vinterhalvåret till Stocksund där det finns skolor och varifrån man enkelt kan ta sig till resterande delar av Stockholm. Från Stocksund till Stockholms central är det 8 km, och från Djursholm ca 11 km. Med T-banan till T-centralen tar det ca 25 min från Stocksund respektive 35-40 min från Djursholm. Från Djursholm till Täby centrum är det drygt 7 km.

Kommunen är uppdelad i de fyra områdena Djursholm, Danderyd, Enebyberg och Stocksund.

Djursholm ligger på den östra sidan av kommunen vid en av Mälarens stränder. Långt den största delen av bostäderna i Djursholm är villor med stora trädgårdar, och här finns många spektakulära och stora villor från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Här finns dock också nybyggt och några områden med kedjehus och några låghus med lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter. I Djursholm ligger Viktor Rydbergs gymnasium samt åtta olika grundskolor.

Stocksund ligger i den södra delen av kommunen, också beläget längs med vattnet. Även här finns det ett fåtal flerfamiljshus med lägenheter i olika storlekar: 1:or, 2:or, 3:or, 4:or osv, men majoriteten av bostäderna är villor. Här finns en del småbåtshamnar, och härifrån går en bro, Stocksundsbron, till Bergshamra. Med bil till Stockholm city härifrån tar det endast 10 minuter. Till Stocksund hör också området Mörby. Här ligger bland annat köcentret Mörby centrum. I området omkring Mörby centrum ligger den en del höghus med lägenheter att hyra eller köpa. I Stocksund ligger också det charmiga området Inverness där de olika bostadstyperna ligger blandat vid sidan av varandra. I Stocksund ligger gymnasiet Marina Läroverket samt två grundskolor.

Kommundelen Danderyd utgör den västra sidan av kommunen, och om Mörby ligger i Stocksund eller Danderyd kan diskuteras. Precis som i resten av kommunen ligger här stora villaområden, men de har både mindre trädgårdar och är generellt lite mindre pampiga än i Djursholm och Stocksund. Här ligger sex grundskolor samt Danderyds gymnasium. Kommundelen Enebyberg ligger i den norra delen av kommunen. Här ligger en grundskola, och även här dominerar villor bostadstyperna. Här finns dock också en del radhus och kedjehus.

Danderyds kommun gränsar till kommunerna Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby samt Vaxholm.