Om Botkyrka

Bostadsförmedlingen Hyrenbostad.se kan hjälpa dig att hitta en ledig bostad att hyra i Botkyrka kommun! Botkyrka kommun ligger i Stockholms län, och i kommunen bor det drygt 93 000 invånare varav ca 42 000 bor i centralorten Tumba, som dock också delvis ligger i Salems kommun. Kommunen ligger sydväst om Stockholm mellan Södertälje kommun och Huddinge kommun. Från Tumba station till T-centralen i Stockholms city kan man ta pendeltåget på ca 25 minuter. Andra tätorter i kommunen är Norra Riksten, Sibble och Vårsta. Även Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg och Tullinge är orter i kommun som dessutom hör till Stockholms tätort.

I Tumba ligger det både höghus och låghus med hyresrätter och bostadsrätter, och lägenheterna finns i många olika storlekar, både dem med 1 rum och kök, 2 rok, 3 rok samt 4 rok och större. I orten finns också mindre enfamiljshus och villor samt parhus och radhus med trädgårdar. Tumba är en del av regionen Storstockholm.

Sydväst om Tumba ligger Vårsta precis intill Malmsjön. Här finns mestadels enfamiljsbostäder. Norra Riksten är ett nytt bostadsområde i kommunen, som började byggas i starten av 2000-talet. Detta innebär att här både byggs nytt samtidigt som äldre bostäder och byggnader blir renoverade både till hyreslägenheter, radhus, villor och kedjehus. Från starten av 2000-talet och fram till 2032 är planen att det kommer byggas i allt ca 2 500 nya bostäder. Sydväst om Vårsta vid viken Kaggfjärden ligger småorten Sibble där det ligger många enfamiljshus. Orten är omgiven av kommunens många åkrar och skogsområden. Intill ligger också Kagghamra.

Öster om Tumba ligger Tullinge som är en del av Stockholms tätort. Tullinge ligger med Flemingsberg öster om sig. I kommundelen bor det ca 19 000 personer, och bostäderna består av lägenheter att hyra, radhus och många villor. Från Tullinge är det väldigt nära till Södertörns Högskola söder om Huddinge, från Tullinge centrum är det ca 3 km. På grund av detta kan man också hitta en del studentbostäder i kommunen.

Norr om Tumba ligger Hallunda-Norsborg och Alby som också ingår i Stockholms tätort. Utöver Hallunda och Norsborg inkluderar området också Eriksberg och Slagsta. Slagsta ligger precis vid en av Mälarens stränder och ett område med många småhus. I Eriksberg är störstadelen av bostäderna radhus och lägenhetshus. I Norsborg och Hallunda ligger många höghus, men också parhus och radhus. I både Hallunda, Alby och Fittja ligger stationer på Stockholms tunnelbanelinje Röda linjen, så det är enkelt att ta sig in till Stockholm härifrån. Även i Alby finns många flerfamiljshus, och här ligger också det kreativa kollektivet Subtopia. Vid sidan av Alby ligger Fittja, även detta en del av Stockholms tätort. Här finns främst höghus.

Det finns många skolor utspritt i kommunen, både förskolor och grundskolor, och bor du inte direkt i närområdet till en skola finns det skolskjuts. Det ligger också fem gymnasium i Botkyrka kommun, men som boende i Stockholms län kan du välja fritt bland alla skolor i länet.

Botkyrka kommun gränsar till Ekerö kommun, Haninge kommun, Huddinge kommun, Nynäshamns kommun, Salems kommun samt Södertälje kommun.